Váradi Flóra

Sziasztok! Flóra vagyok és jelenleg életem legnagyobb kalandját élem Amszterdamban a Mission House-szal.
18 éves vagyok, tavaly érettségiztem Budapesten a Lónyayban. Szeretek írni, énekelni, a szabadban lenni és sokat nevetni. Érdekel a művészet és a pszichológia. Szabadidőmben Pesten is önkénteskedtem néhány helyen. Cserkészvezető voltam a sulim csapatában, a Johannita Segítő Szolgálat önkéntese, időnként egy helyi idősek otthonában is végeztem segítő munkát. Ezen kívül nagyon szeretek a barátaimmal lenni, szeretem az őrült ötleteket, mert azokból lesznek a legjobb emlékek. Szeretek igent mondani a lehetőségekre, és új dolgokat kipróbálni, mert hiszem, hogy az 
élet a komfortzónánkon túl kezdődik.

Úgy látom, eddig nagyon pörgős életet éltél! Ez mennyire változott meg, amióta Amsztedamba költöztél?

A környezet változott, a pörgés maradt. Nagyon izgalmas itt lenni, új város, új emberek, új környezet, új feladatok és kihívások. Minden nap egy kicsit más, de sosem unatkozunk. Nagyon élvezem hogy egy multikultúrális csapat része lehetek, és mindig történik valami.

Multikultúrális csapat része?

A Mission Houseban minden évben 8 európai fiatal, és egy házvezető lakik. Idén két spanyol, egy olasz, egy francia, két német, egy osztrák és egy magyar. Sok kultúra találkozik és minden naposak „culture shock”-ok ahogy rácsodálkozunk egymás furcsaságaira vagy hasonlósáigaira. Ugyanakkor képesek vagyunk együtt egy különleges atmoszférát létrehozni és együttműködni. Erre tökéletes példa a kerlspetzler tortillában.

 

Téged milyen “culture shock” ért, amióta kiköltöztél?

A kerlspecler tortilla kombó volt a legerősebb, de az is meglepett hogy a spanyolok leturmixolt kenyérből csinálnak levest, a franciák idegeneknek is puszival köszönnek, a hollandok pedig mindenre csokireszeléket szórnak. De ezekből az újdonságokból tanulok a legtöbbet.

A nyelvi nehézségeket, hogyan hidaljátok át?

A legtöbben jól beszélnek angolul, így ezzel általában nincs gond. Ha mégis megesik, hogy van egy-két szó amit nem tudunk, akkor körülírjuk, elmutogatjuk, valahogy elmagyarázzuk mit is akarunk. Ahogy látom lassan kezd kialakulni a saját kis csoportnyelvünk amin megértjük egymást. Szerintem pár hét múlva szinte zökkenőmentes lesz a kommunikáció.

Milyen szolgálati lehetőségeitek vannak az év során?

A Mission House egyik nagy előnye hogy hihetetlenül változatos projectjei vannak. Összesen 25 projectet fogunk meglátogatni ebben a hónapban, és utána választhatunk hogy melyekben szeretnénk részt venni. Van lehetőségünk idősekkel, gyerekekkel, hajléktalanokkal, drogfüggőkkel, fogyatékosokkal, betegekkel, és közvetetten prostituáltakkal is dolgozni, így kipróbálhatjuk az önkéntes/szociális munka szinte összes területét ami nagyon izgalmas.

Van már elképzelésed, hogy mit szeretnél választani?

Igen, pont ma volt egy beszélgetésünk a koordinátorunkkal ebben a témában. Három kedvenc projectet választottam: egyet hátrányos helyzetű gyerekekkel, egyet siketekkel és egyet hajléktalanokkal.

Mit vársz ettől az évtől?

Azt várom ettől az évtől, hogy felejthetetlen élményeket adjon amelyeken keresztül fejlődhetek. Remélem hogy ez az év segít abban, hogy döntéseket hozzak a további életemre nézve: hogy mit szeretnék csinálni azokkal a lehetőségekkel, amik nekem adattak, hogy mit tanuljak, milyen hivatást válasszak. Bízom benne, hogy felnyílik a szemem a világra, és tágul a látóköröm, illetve, hogy lesz lehetőségem új barátokat szerezni és kapcsolatokat kiépíteni. És nem utolsó sorban azt is remélem, hogy ilyen szép idő lesz végig mint ezen a héten, ami sajnos elég valószínűtlen Hollandiában.

Készítette: Baráth Balázs