Európai Szolidaritási Testület (ESC)

Mi is az az ESC?

Az ESC – European Solidarity Corp – Európai Szolidaritási Testület keretein belül van lehetőség önkéntes szolgálatot végezni. Előd programja az EVS – European Voluntary Service – Európai Önkéntes Szolgálatnak nevezték. Az Európai Szolidaritási Testület önkéntes programjával – mely az Európai Bizottság alá tartozik – minimum 2 hetet, maximum 12 hónapot tölthetsz el, mint önkéntes egy másik országban vagy hazánkban. Az önkéntesség nem munkavégzés, hanem egyfajta tanulási lehetőség, de ez a tanulás nem az iskolapadban történik, hanem a szolgálati helyeken, ahol napi 6-7 órát dolgozhatsz.

Mire jó az ESC?

Elsősorban arra, hogy megtanulj egy idegen nyelvet, megismerj egy másik kultúrát, új emberekkel ismerkedj meg és kipróbáld magadat abban az értelemben is, hogy megtudd, hol vannak a határaid. Természetesen arra is jó, hogy számos új dolgot tanulj meg magadról és a világról. Az önkéntes szolgálat abban is segít, hogy önállóbb legyél, és kezedbe vedd az életed irányítását, érdeklődési körödnek megfelelő szolgálati területet találj és a későbbiekben ezt, mint tapasztalatot felhasználd munkádban.

Milyen támogatást kap az önkéntes?

Az Erasmus Szolidaritási Testület önkéntes programot az Európai Bizottság támogatja pályázati rendszerben. Ebbe beletartozik az, hogy fizetik az útiköltségedet, a szállásodat, a teljes ellátásodat az adott országban illetve minden önkéntes biztosítással is rendelkezik. Az esetek többségébe nyelvtanfolyamot biztosítanak a számodra, hogy kommunikációs kompetenciáid is fejlődjenek a fogadó ország nyelvén. Az önkéntesek szolgálati idejük alatt zsebpénzt is kapnak, ennek összege országonként különböző. Azonban ne feledd: ez nem munkalehetőség, itt nem fogsz sokat keresni!

Milyen fogadó szervezetek vannak?

Önkéntes szolgálatot elsősorban az Európai Unión belüli és kívüli európai országokban lehet tölteni. Ez körülbelül 40 országot jelent, de emellett van néhány további ország, ahol szívesen látnak Téged, mint önkéntest.

Minden szervezetnek, amely az Európai Szolidaritási Testületben részt vesz, egy ún. akkreditáción kell átesnie. Az akkreditált szervezetek egy nyilvános adatbázisban szerepelnek, melyre Te is rákereshetsz az European Youth Portal felületen.

Az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda is akkreditált támogató szervezet a programban. Szándéknyilatkozatunk száma: 2018-1-HU01-ESC52-060027.

Témakör és ország szerint is kereshetsz az interneten.

Szeretnél belevágni?

Amennyiben úgy gondolod, hogy belevágsz, regisztrálj a Európai Szolidaritási Testület adatbázisában.

Ha bármi kérdésed felmerülne, ne habozz megkeresni minket, hogy válaszokat adhassunk.