Rólunk

Az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda segítségével már körülbelül 1500 fiatal vett részt 10- 12 hónapos önkéntes diakóniai évben hazánkban, Amerikában vagy valamelyik európai országban. Az Önkéntes Diakóniai Év tagja az Ecumenical Diaconal Year Networknek (www.edyn.org), melyben 11 európai ország (GB; DE; B; F; IT; PL; AUS; CZ; SK; SL; UA) és 3 amerikai egyház (UCC; PCUSA; ELCA;) kapcsolódik be.

Az Önkéntes Diakóniai Év feladatának tekinti, hogy lehetőséget biztosítson fiatalok részére az önkéntes szolgálatban. Az önkéntes szolgálaton keresztül fiatalok nemcsak hasznos tapasztalatokat gyűjthetnek, hanem önként és saját vállalásból megismerkedhetnek társadalmunk kihívásaival, és szolidaritást vállalhatnak más nemzetekkel és az önkéntes szolgálatban formálódnak, ökumenikus tapasztalatokat gyűjthetnek.

Szolgálati helyeink a legkülönbözőbbek: sérült és egészséges gyermekekkel, felnőttekkel, hátrányos helyzetű fiatalokkal éppen úgy lehetőség nyílik a foglalkozásra, mint idősekkel, szociálisan rászorultakkal, hajléktalanokkal, kisebbségben élőkkel.

Az Önkéntes Diakóniai Év program a Magyar Református Szeretetszolgálat Alapítvány keretében működik. Évente megközelítőleg 100 önkéntes szolgál a programban, mint küldött vagy fogadott önkéntes.

Hiszünk az önkéntes szolgálatban, mely életeket változtat meg. Azért, mert az önkéntes szolgálat lehetőséget nyújt a következőkre:

  • szolidaritásvállalás
  • ökumenikus tapasztalat
  • interkulturális tapasztalat
  • személyes fejlődés

Munkatársaink

Závodi Emese programvezető

Závodi Emese

programvezető, református lelkész

Az ÖDÉ programvezetője vagyok, 1997 óta foglalkozom az önkéntes diakóniai év szervezésével. Feladatom az iroda működésének koordinálása, az önkéntességgel kapcsolatos szervezési feladatok irányítása, a program lelki hátterének alakítása, valamint a mindennapi koordinációban is.

Mottóm: Hiszek, az önkéntes szolgálat életeket formáló erejében. Az önkéntes szolgálat nemcsak egy fizikai utazás egy másik országba, hanem egy lelki „utazás” is, mely során tanulunk magunkról, a világról és Istenről is, aki életeket formál.

önkéntes referens

Az önkéntesekkel szolgálati idejük megkezdése előtt a jelentkezéskor veszem fel a kapcsolatot, és a hazaérkezés utáni értékelő találkozóig folyamatosan kísérem őket. A hazánkban szolgáló külföldi önkéntesek személyes támogatása, segítése is a feladataim közé tartozik. A jelentkezésekkel kapcsolatos koordinációs és adminisztratív munkát is végzek. Feladatom a szolgálati helyekkel és a mentorokkal való kapcsolattartás.

pályázati referens

Az önkéntes év finanszírozásának legfőbb pillérét adó Erasmus + pályázatokat írom munkatársaimmal együtt, illetve egyéb pályázati lehetőségeket keresek. Az egyéb adminisztratív munkában, az önkéntesek küldésével, fogadásával kapcsolatos szervezési feladatokban is részt veszek.