„Mentoring in EVS”

Tréning Mentoroknak Olaszország fővárosában, Rómában.

kep3

Az elmúlt néhány hónap során volt szerencsém megtapasztalni, hogy milyen érzés mentornak lenni, ugyanis az Önkéntes Diakónia Év Programirodán keresztül két önkéntest is mentorálhatok.

Mentornak lenni nem egyszerű feladat, és ahhoz, hogy fejlődhessek ezen a területen Rómába utaztam, hogy megtudjam, hogy Európa más országaiban, milyen nehézséggel küzdenek mentortársaim, illetve, hogy milyen tapasztalataik vannak ezen a területen.

4 csodálatos napot töltöttünk együtt 21 mentor 10 különböző országból. A résztvevő országok: Olaszország, Portugália, Szicília, Lengyelország, Litvánia, Finnország, Horvátország, Románia, Németország, és Magyarország voltak. Ez a 4 nap elegendő volt arra, hogy a tréning részeként, feltárjuk problémáinkat, megosszuk egymással a tapasztalatainkat, illetve, hogy új ötletekkel állhassunk elő. Rengeteg játék, személyiségfejlesztő- és csapat építő feladatban volt részünk és közben azt is megtudtuk, hogy mi a különbség az EVS önkéntes és a nem EVS önkéntesek között.

Arra is volt lehetőség, hogy megosszuk egymással a személyes élményeinket, hogy mi történt velünk, amikor önkéntesek voltunk, vagy, hogy milyen mentoraink voltak eddig. Illetve a 3. este az „Informal time alkalmával megosztottuk egymással országainkból hozott, édességeket, és érdekességeket. Azt hittük, hogy mindenki tudja, hogy a Rubik kocka magyar találmány, de kiderült, hogy ez nem mindenki számára volt világos, így beszéltünk feltalálóinkról, hagyományokról és közben mindenki örült a túró rudinak és pálinkának, amit vittünk.

A napok elég hosszúak voltak, hiszen reggel 9-kor kezdtünk és este 10-11-ig tartottak az előadások, programok. Természetesen mindig rendelkezésünkre állt néhány csésze finom olasz kávé, ha fáradtak voltunk és néhány finom süti, a fő étkezések előtt és után is. Igazából ezeknek a kis szüneteknek az volt a lényege, hogy az emberek beszélgessenek, kapcsolatot építsenek és kontaktot cseréljenek, amiből később csere kapcsolat, vagy mentori kapcsolat is kialakulhat. A hőség és a fáradtság ellenére, mindannyian jól éreztük magunkat, és úgy értékeltük a programot, hogy nem csak hasznos, hanem nagyon tanulságos is volt.

Természetesen a sok tanulás után, maradt idő a városnézésre is, így bejárhattuk Róma belvárosát, és az egész programot, egy nagy vacsorával zártuk egy római étteremben.

Hatalmas élmény volt, amit ezúton is szeretnék megköszönni az ÖDE munkatársainak, hogy lehetővé tették a kiutazásomat, és mindenben a segítségemre voltak.

kep2

 

Kalla Lili