Adjatok hálát az Úrnak, mert jó, mert örökké tart szeretete.” /Zsoltárok 107:1/

Az egyetemi éveim alatt fogalmazódott meg bennem, hogy jó lenne egy évet külföldön tölteni, nyelvet tanulni, megismerni egy másik kultúrát. Ahogy mindez elkezdett mozgolódni bennem találkoztam pár fiatallal, akik az ÖDE-n keresztül egy évet Európa különböző országaiban töltöttek és sokat meséltek élményeikről. Éreztem, hogy Isten engem is erre az utazásra hív, hogy egy éven át Őt szolgáljam.

Így kerültem Angliába, egy kisvárosba, Macclesfieldbe. Fő szolgálati helyem egy keresztény kávézó és könyvesbolt lett, amit Hope Centre-nek hívnak. Emellett ifjúsági szervezetekkel dolgoztam együtt, illetve egy Open the Book nevű programhoz csatlakoztam. Gyönyörű angliai vidéken éltem, igazi angol cottege-ban. Egy kedves és segítőkész fiatal keresztény nő fogadott be az otthonába erre az évre. Reggelente a mezőkön át, a bárányok és lovak közt sétáltam be a munkába, ha nem esett az eső éppen. Leírhatatlan békesség vett körül.

A Hope Centre egy igazán szeretetteljes légkörű keresztény könyvesbolt és kávézó. 35 gyülekezet összefogásából jött létre és több mint 50 önkéntes dolgozik a hét hat napján, hogy működtesse ezt a helyet. Mindössze egyetlen egy fizetett alkalmazottjuk van, mindenki más a szabadidejét áldozza heti 4 órában. A kávézónak van egy igazi varázsa, jelmondata: „Élni, szeretni, szolgálni, megosztani”. Minden reggel imaközösséggel kezdenek, Isten elé viszik a szolgálatukat, a várost, az aznap érkező vendégeket és egymást. Egy olyan összetartó közösség alakult ki, akik együtt nevetnek, együtt sírnak és együtt örülnek az örömhírnek, hiszen mindennek a középpontjában Krisztus áll.

Az egyik ifjúsági szervezet, akikkel dolgoztam a Cre8. Ők egy szegény környék gyermekeivel foglalkozó keresztény csapat, akik közösségi délutánokat, zeneoktatást, kirándulásokat szerveznek a gyerekeknek, akik sokszor nehéz családi háttérből jönnek. A másik a Just Drop In, ők pedig 12-25 éves kor közötti fiatalokat segítik, akik valahol megakadtak az életben. Délutánonként bárki bejöhet beszélgetni, főzni, játszani. Segítenek önéletrajzot írni vagy állásinterjúra felkészülni. Ezen felül pedig ingyenes tanácsadást is biztosítanak a fiataloknak.

Az Open the Book programot egy iszonyúan kreatív kis közösség alkotja. Macclesfieldben 4 db 6-8 fős csoport dolgozik, akik ó- illetve újszövetségi bibliai történeteket játszanak el iskolákban. Ez egy hatalmas missziós terület, hiszen így olyan gyerekekhez is eljut Isten igéje, akik otthon esetleg nem hallanak róla. A gyerekek is be vannak vonva a műsorba, iszonyúan élvezik a közös énekeket és volt, hogy még az utcán is megállítottak és kérdezték, mikor megyünk újra.

Hatalmas élmény volt számomra ez az év. Nagyon sokféle területen dolgoztam és nagyon sok embert ismerhettem meg. Csatlakoztam egy kinti gyülekezethez is, akik szinte a második otthonommá váltak. Olyan szeretetteljes keresztény közösség vett körül, amit sosem felejtek el és úgy érzem életre szóló barátságok születtek.

Ebben az egy évben Isten Szentlelke munkálkodott bennem, a hitem növekedett és erősödött. Úgy hiszem, sokkal közelebb kerültem Istenhez. Az angol szervezetem neve Time for God és én teljes mértékben ezt éltem át egy éven keresztül. Időt tölthettem Istennel, egy teljes évet Neki szentelhettem. Habár szolgálni mentem, mégis sokkal többet kaptam, mint amit valaha képzeltem volna. Úgyhogy igazán hálás vagyok az Önkéntes Diakóniai Év Programirodának, hogy ezt az évet lehetővé tette és bátorítok minden fiatalt, hogy menjen és adjon egy évet Istennek! SDG!

Gécs Eszter

2017-2018