2016. július 18-20 között 72 fiatal részvételével felkészítő szemináriumot tartottunk Leányfalun a Szent Gellért Lelkigyakorlatos Házban azoknak a magyar fiataloknak, akik 2016. szeptemberétől 10-12 hónapos szolgálatra indulnak el Európába illetve Uruguayba és Argentínába.

A felkészítés során a most útnak induló fiatalok volt önkéntesek tapasztalatait is meghallgathatták. Ők beszámoltak arról, hogyan volt az ő életükben valóban életformáló tapasztalat az önkéntes diakóniai év, lelkesedésükkel segítették az ez évben útnak induló fiatal társaikat.

A szeminárium során a fiatalok tanulhattak a kulturális sokkról és annak leküzdéséről, a szolgálati helyek speciális igényeiről és a fogadó országok szokásairól és hagyományairól.

DSCI0064Az önkéntesek szolgálatuk során sok minden fognak tanulni saját magukról, arról, hogy mire képesek és minden bizonnyal kihívásokkal is találkoznak majd. Csoportos foglalkozásokon arról is beszélgettünk, hogy fiatalként jellé válhatnak mások számára. Hiszen a diakónia nem csupán humánumból végzett szociális munka. Azaz nem csupán együttérzéssel, empátiával segítünk, hanem szeretetszolgálatunk jel és karizma. A szeretetszolgálati munka során – így az önkéntesek is – jellé válhatnak és megmutathatják szolgálatukkal, hogyIsten országa jelen van világunkban.

DSCI0084Továbbá az önkéntesek megismerhetik majd a fogadó ország hagyományait, egy-egy gyülekezetet, protestáns egyházakat Németországban, Hollandiában, Angliában, Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban, Csehországban, Lengyelországban, Észtországban, ahol ökumenikus tapasztalatokat szerezhetnek. Azzal a reménységgel indítottuk el őket útnak, hogy áldássá válhatnak mások számára, ahol a segítés által azzal az Úrral is találkozhatnak, aki irgalmas és könyörül a hozzá fordulókon.