A Közel-Keleten, Libanonban idén először került megrendezésre a Közel-keleti Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MECC), a libanoni egyházak és a Taize-i közösség szervezésében a nemzetközi ökumenikus ifjúsági találkozó. Ez az esemény 18-35 év közötti fiataloknak szólt, akik vegül 43 országból érkeztek, mintegy 1600 résztvevő vett részt ezen a március 22-26.-ig tartott találkozón. Különlegesnek számító eseményt is láthattak a résztvevők a március 25.-ei alkalmon, amely Libanonban a Gyümölcsoltó Boldogasszony ünnepe és nemzeti ünnep is, amikor a helyi muszlim közösségek tagjai is becsatlakoztak a keresztyén találkozó eseményeibe.

Libanon-i kilátás

A találkozó a fiatalokat a bibliaolvasáson, közös imádságokon és beszélgetéseken keresztül szólította meg melynek kevésbé látható eredménye a személyes hit mélyülése, illetve a jobban látható eredménye a testvér kapcsolatok kialakulása. A fiatalok nagyobb része a Közel-Keleti régióból érkezett a találkozóra, így bőven volt lehetőség kapcsolatokat erősíteni az európai és a közel-keleti régió között, akár csak a személyes történetek meghallgatásán keresztül. A néhány napos tartózkodásunk alatt élvezhettük a keleti vendégszeretetet, ami nemcsak az otthon érzést kölcsönözte de a kapcsolatok kialakításást is megkönnyítette.

Kirándulás Baalbek-be

A Magyar Református Egyház erre az alaklomra egy 7 főből álló delegációt küldött, melynek tagjaként elmondhatom, hogy jó érzés volt megtapasztalni, hogy a találkozón keresztül valódi emberi kapcsolatok alakulhattak ki, mind a helyi közösségekkel mind a résztvevőkkel.