Youth Dreams Become True – Európai Önkéntes Szolgálat

Szeptember 1-vel megérkeztek új önkénteseink, akik a Youth Dream Become True elnevezésű EVS projekt keretében szolgálnak Budapesten illetve Debrecenben. Mindannyian egy kezdő szemináriumon vettek részt Monoszlón.

Az Európai Önkéntes Szolgálat keretén belül szeretnénk fiatal felnőtteknek arra lehetőséget adni, hogy nem a munka, nem a szakképzés, nem az iskolapadban ülve próbálják ki magukat és „szárnyaikat” próbálgatva merjenek álmodni és életterveiket megvalósítani vagy azokhoz közelebb kerülni.
Az EVS világában nem kell semmilyen előképzettség, nem feltétel a nyelvvizsga, a szakmai gyakorlat megléte: bárki lehet önkéntes. Így ebben a projektben is különböző nemzetiségű és hátterű fiatalok szolgálnak Nyugat-Európából és Kelet-Európából egyaránt.

Az önkéntesek  egy hosszú tanulási folyamatnak a részesei: világot látnak, más kultúrákat ismernek meg, rengeteg élményt gyűjtenek, kipróbálhatják magukat, megismerhetik határaikat. Ezen túl természetesen barátokat szerezhetnek, felelősségvállalás közben az önállóságot is átélhetik, kipróbálhatják, hogy milyen egy csapatban dolgozni egy társadalmilag hasznos és jó ügyért.

Mi a projekt célja?

Az önkéntes szolgálat során fiataloknak megadatik a szárnypróbálgatás lehetősége, amikor még nem a munka világában – de a munkavállalásra is készülve – kipróbálhatják magukat. A szárnypróbálgatásban az a jó, hogy olyankor még a felelősségvállalás más fokú, az elesés, a hibázás is megengedett. Sőt lesznek olyan segítők, aki a nehézségeket látva segítik és támogatják az önkéntes fiatalt. Szolgálati idejük 2017. július 31-ig tart.