kezek-kep

Az Önkéntes Diakóniai Év szervezésében jelenleg 21 külföldi és határon túli önkéntes szolgál, akik az Európai Önkéntes Szolgálat (EVS) keretében töltik 11 hónapos önkéntes szolgálatukat többek között református óvodákban, családi napköziben, menekült misszióban, fogyatékkal élők között, hajléktalanok között, de például egy egyetemi gyülekezetben, roma fiatalok között és a Bethesda Gyermekkórházban is.

Az önkéntesek mindegyike valamilyen kezdeményezést hozott létre tavasz folyamán, ahol a szolgálati helyükkel közösen alkottak maradandót vagy interaktív programokat szerveztek.

Laurita, aki Észtországból érkezett a húsvéti ünnepre készült a gyerekekkel a Halacska református óvodában, ahol húsvéti dobozokat készítettek együtt az ovis gyerekekkel.

img_3397           kep4                       kep3

Orsi, aki a debreceni egyetemi gyülekezetben szolgál, szintén húsvéti dekoráció készítésére hívta össze az egyetemistákat, ahol az is fontos cél volt, hogy az együttes munka és beszélgetés örömét is átéljék a fiatalok.

Sophie, aki Németországból érkezett, a Bethesda Gyermekkórházban olyan tevékenységet szervezett a kis pácienseknek, ahol együtt festettek és a foglalkozás által is próbálták segíteni nemcsak testi, hanem lelki gyógyulásukat is.

Tapasztalataink szerint a legtöbb önkéntes izgalmas élményre vágyik, ahol bevonódik, ahol úgy érzi fontos a jelenléte és a munkája. A kihívás, új barátok szerzése, a kikapcsolódás a fizetett munkából vagy tanulmányokból, illetve a más ország megismerése mind fontos szerepet játszik abban, hogy az önkéntesek itt vannak közöttünk és szolgálnak. Ezért volt fontos számunkra, hogy az önkéntesek egy-egy ilyen „mini-projekt” által is használják kreativitásukat és bevonódjanak a szolgálati helyek életébe.

A munkatársakkal beszélgetve azt is tapasztaljuk, hogy nekik is meg kellett tanulniuk, hogyan lehet egy önkéntest jól és hasznos módon integrálni a csapatba, használni lelkesedését és részvételét. A Budai Családi Napközi vezetője azt mesélte el, hogy egy-egy fiatal először nem is tudja pontosan megfogalmazni, miért van itt, aztán szép lassan ráérez a dolgokra és valóban önkéntessé válik, önkéntessé lesz. Ez is egy olyan tanulási folyamat, amin az önkéntesek a mindennapi munkából tanulnak és tapasztalnak. Ezért ezeket a fiatalokat, önkénteseket „friss lélegzetvételnek” is hívjuk néha, mivel új nézőpontot, új tapasztalatot és ötleteket hoznak magukkal. Az önkéntes szolgálat sokszor egy útkeresés is, azért is imádkozunk, hogy ebben az útkeresésben Isten adjon bölcsességet önkénteseknek és azoknak is, akik kísérői az önkénteseknek ezen az úton.

Köszönjük az önkéntesek friss lélegzetvételét és jelenlétüket, illetve köszönjük az ERASMUS+, EVS programnak a támogatást.

  1. szeptember 1-i kezdéssel is várunk 18-30 év közötti fiatalokat Erdélyből, Kárpátaljáról és Szlovákiából. Szeretettel várunk!