Önzetlenül adni és semmit nem várni érte, avagy önkéntesnek lenni nem egyszerű feladat. Itt, a Csillagponton is több, mint hatszáz fiatal segítő van. A Magyar Református Szeretetszolgálat tagjai arról beszéltek a táborozóknak július 25-én, milyen önkéntesnek lenni, másokat szolgálni.

Az Önkéntesség itthon és külföldön című beszélgetést Závodi Emese lelkésznő nyitotta meg, majd átadta a szót Vad Lillának, aki az újonnan alakult, www.refonkentes.hu weboldalt mutatta be a jelenlévőknek. A webhelyen bárki egyszerűen regisztrálhat, majd egy adatlap kitöltése után csatlakozhat a szervezethez és önkéntes munkát kereshet, továbbá összeköttetésben lehet a fogadószervezetekkel is.

Mivel 2016-től az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele ötven óra közösségi szolgálat elvégzésének igazolása, a Szeretetszolgálat reméli, hogy az internetes oldal megkönnyíti nem csak az ő munkájukat, hanem azok munkáját is, akik eddig ismeretlenül álltak a szervezet adta lehetőségek előtt. „Magyarországon számtalan helyen van szükség önkéntes segítőkre például nyári táborok szervezésében, adománygyűjtésben, fizikai munkában, öregekkel, gyermekekkel, fogyatékosokkal való munkában és még további számos esetben” – mondta Vad Lilla.

„Magyarország évente harminc külföldi önkéntest fogad be különböző gyülekezetekbe, mi pedig hetven fiatalt küldünk különböző európai országokba, valamint az USA-ba”– keltette fel azok érdeklődését Závodi Emese, akik külföldön szeretnénk önkéntesek, lenni. A beszélgetés második felében három fiatalember mutatkozott be, akik már részt vettek valamely külföldi programon; kettő közülük Erdélyben, egy pedig Hollandiában járt. Elmondták, hogy nyitottság, motiváció és kellő elhivatottság nélkül nem lehet ezt végigcsinálni. Bevallották, többet kaptak, mint adtak: megtanultak önzetlenül, elvárások nélkül segíteni másokon.

Írta: Hires Lilla
Kép: Asszonyi Eszter
Forrás: csillag.reformatus.hu