ÖDE – Önkéntes Diakóniai Év Programiroda | Európai Önkéntes Szolgálat (EVS)
2951
page-template-default,page,page-id-2951,page-child,parent-pageid-3021,ajax_leftright,page_not_loaded,boxed

Európai Önkéntes Szolgálat (EVS)

 

Mi is az az EVS?

Az EVS – European Voluntary Service – Európai Önkéntes Szolgálatot jelent. Ezzel a programmal, — mely az Európai Bizottság ERSAMUS+ elnevezésű programja — minimum 2 hetet, maximum 12 hónapot tölthetsz el, mint önkéntes egy másik országban. Fontos tudnivaló, hogy az EVS program keretében csak egy másik országban lehetsz önkéntes, a saját hazádban nem! Az EVS nem munka, hanem egyfajta tanulási lehetőség, de ez a tanulás nem az iskolapadban történik, hanem a szolgálati helyeken, ahol napi 6-7 órát dolgozhatsz, mint önkéntes!

Mire jó az EVS?

Elsősorban arra, hogy megtanulj egy idegen nyelvet, megismerj egy másik kultúrát, új emberekkel ismerkedj meg és kipróbáld magadat abban az értelemben is, hogy megtudd, hol vannak a határaid és természetesen arra is jó, hogy számos új dolgot tanulj meg magadról és a világról. Az önkéntes szolgálat abban is segít, hogy önállóbb legyél, és kezedbe vedd az életed irányítását, érdeklődési körödnek megfelelő szolgálati területet találj és a későbbiekben ezt, mint tapasztalatot felhasználd munkádban.

Milyen támogatást kap az önkéntes?

Az EVS programot az Európai Bizottság támogatja pályázati rendszerben, az ERASMUS+ program keretében. Ebbe beletartozik az, hogy fizetik az útiköltségedet, a szállásodat, a teljes ellátásodat az adott országban illetve minden önkéntes biztosítással is rendelkezik. Emellett nyelvtanfolyamot biztosítanak a számodra, hogy kommunikációs kompetenciáid is fejlődjenek a fogadó ország nyelvén. Az önkéntesek szolgálati idejük alatt zsebpénzt is kapnak, de ennek összege országonként különböző. Azonban ne feledd: ez nem munkalehetőség, itt nem fogsz sokat keresni!

Milyen fogadó szervezetek vannak?

Önkéntes szolgálatot Európai Unión belüli és kívüli európai országokban lehet tölteni elsősorban. Ez körülbelül 40 országot jelent, de emellett van néhány további ország, ahol szívesen látnak Téged, mint önkéntest.

Minden szervezetnek, amely az EVS programban vesz részt, egy ún. akkreditáción kell átesnie. Az akkreditált szervezetek egy nyilvános adatbázisban szerepelnek, melyre Te is rákereshetsz az European Youth Portal felületen.

Az Önkéntes Diakóniai Év Programiroda is akkreditált küldő és fogadó szervezet az EVS programban. Szándéknyilatkozatunk száma: 2013-HU-56.

Témakör és ország szerint is kereshetsz az interneten.

Amennyiben úgy gondolod, hogy belevágsz, több volt önkéntes is segíti munkánkat, akik szívesen beszámolnak tapasztalataikról.